FB_IMG_1548439264282.jpg
Zaterdag 30 maart 2019 door Gerben Budding

Hoe kan ik verantwoord stoken?


De afgelopen tijd zijn veel discussies op gang gekomen betreffende hout stoken met haarden en kachels. Er wordt vaak gedacht dat het ongezond is, dat mensen er ziek van worden en dat het zorgt voor overlast en vervuiling. De leden van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) zijn heel stellig als het gaat om verbieden van houtkachels: “Een verbod is onnodig, evenals overlast en vervuiling. Een goede en duurzame manier van hout stoken vraagt om voorbereiding en bewustwording: dan ontstaat een efficiënt en emissiearm haardvuur.” 

Op een groene manier houtstoken gaat niet vanzelf. Er zijn een aantal belangrijke factoren die ervoor zorgen dat er groen gestookt kan worden. Allereerst moet er altijd gezorgt worden voor droog en schoon hout. Voorbeelden hiervan zijn eiken, beuken of berken. Stook dus niet alles wat u tegenkomt in uw haard of kachel. Daarnaast is het van belang dat dit een vochtpercentage heeft van minder dan 15%. Hierin speelt natuurlijk ook een goede houtopslag een belangrijke rol. Plaatst het hout op een plek waar het veel wind vangt. Maak een overkapping met het liefst alle kanten los. Zie hieronder.

Het volgende onderdeel wat tevens de belangrijkste is, is het aanschaffen van een moderne haard met de optimale verbranding. Natuurlijk is de uitstraling van de haard zeer belangrijk maar de basis wordt gevormd door de kwaliteit. Veelal wordt de haard gebruikt voor de gezelligheid, maar het blijft echter een verwaringbron. De capaciteit van deze haard moet dan ook overeenkomen met het volume van uw woonkamer. Wanneer u een haard heeft met overcapaciteit, wordt de kachel al snel getemperd. Hierdoor behaald de kachel niet de juiste verbrandingstemeraturen en onstaat er dus sneller vervuiling en creosoot (Creosoot is een brandbare, teerachtige substantie en ontstaat uit rook van hout en vocht.). Laat u  goed adviseren welke haard qua capaciteit in uw kamer past. In verschillende haarden onstaat bij een bepaalde temperatuur (550°C) ook een naverbranding. Dit houdt in dat in de haard niet het hout verbrandt wordt maar de afvoerstoffen. Dit resulteert in een schonere verbranding en minder uitstoot. 

Tenslotte is de installatie van het rookkanaal ook zeer van belang. Een schoorsteen van verkeerd materiaal of een verkeerde afmeting heeft veel invloed op eventuele uitstoot en verbranding in uw haard. Hierdoor ontstaat creosoot in de schoorsteen wat leidt tot een verhoogde kans op schoorsteenbrand. Ook is het uitmondingsgebied van de schoorsteen van belang. Een verkeerd geplaatste schoorsteen kan een belangrijke oorzaak zijn van overlast in uw directe woonomgeving. Bij de installatie van uw haard of kachel is het daarom raadzaam om een vakkundige installateur in te schakelen. 


Concluderd is dus te zeggen dat een kwalitatieve haard of kachel de basis vormt voor een schone en groene verbranding. Bij het aansluiten van deze haard moet er goed gekeken worden naar de installatie van het rookkanaal. Ten slotte is de brandstof van zeer groot belang. Gebruik uw haard niet als allesbrander, maar stook goed en droog hout. Dit alles zorgt voor een schonere verbrading en dus een schoner Nederland. Doet u mee?

0 opmerkingen

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

213