Contura 26K
Woensdag 16 januari 2019 door Bewust

Het aansteken van uw houtkachel

Het aansteken van de houtkachel ziet er vaak eenvoudig uit maar het blijkt dat men het regelmatig niet op de juiste manier doet.

Er zijn verschillende technieken om uw houtkachel aan te steken. Sommigen gebruiken oude kranten, wasbenzine of ander materieel. Vaak zijn dit milieuonvriendelijke manieren van stoken. Men gebruikt regelmatig onnodig veel hout, waardoor het hout niet goed verbrandt met vieze rook als gevolg. Hiermee wordt het milieu vervuilt en kan er stankoverlast in uw buurt veroorzaakt worden.

 

De Zwitserse methode

Wij adviseren u om te stoken volgens de Zwitserse methode. In Zwitserland is er onderzoek gedaan naar de beste en milieuvriendelijkste manier om uw houtkachel aan te steken. Deze methode is vergelijkbaar met een brandende kaars. Deze brandt ook van boven naar beneden. Hieronder ziet u het stappenplan:

 

Stap 1: Vul de bodem met hout

Om te beginnen vult u de bodem van de kachel met schoon en drooghout. Pak voor de bodem altijd wat grotere houtblokken.

 

 

 

Stap 2: De opbouw

Bouw de toren verder op met kleinere stukken hout. Heeft u voldoende ruimte in uw kachel? Maak dan een stapel hout zoals op de foto hieronder. Ga hiermee door totdat de kachel is gevuld zoals in de handleiding van uw kachel is aangegeven. Maak de bovenkant af met aanmaakhout – in de lengte en de breedte- en zorg dat er voldoende ruimte is. Leg onder de laag aanmaakhout het aanmaakblokje.

 

Stap 3: Aanmaken

Gebruik voor het aansteken van het aanmaakblokje een lange aansteker of lange lucifers.

 

Stap 4: De kachel brandt

Bij de meeste kachels wordt aangeraden de eerste paar minuten de deur een klein beetje open te laten voor extra zuurstoftoevoer.

 

Laat tijdens het branden de luchttoevoer altijd open staan. Op het moment dat de vlammen zijn verdwenen en het hout veranderd is in as, is het tijd de kachel weer bij te vullen. Zet voor het bijvullen de afvoer in de meest gunstige stand. Open daarna voorzichtig de deur van uw houtkachel. Voer dit voorzichtig uit! De as in uw kachel kunt u eventueel met een asschaper naar achteren schuiven. Vul de kachel vervolgens bij met nieuw hout. Leg de blokken hout voorin de houtkachel en niet helemaal in de smeulende as. Op deze manier zullen de nieuwe houtblokken rustiger branden.

0 opmerkingen

Er zijn nog geen reacties op deze blog geplaatst.

213